Kereste

Kereste Ahşaplar

İç ve dış mekânlarda ahşap kereste kullanmak, en eski yapı üretim şekillerinden bir tanesidir. Bu tip inşa faaliyetinin uzun senelerden beri devam etmesinin en önemli sebebi doğru bir ahşap kullanımı için doğru ağaç seçebilmektir. Seçilen ağacın kesilip işlenmesi ile meydana çıkan ürüne kereste adı verilir. Kereste en basit tabiriyle ağaç tomruklarının boyuna biçilmesi ile elde edilen nitelikli ağaç demektir. Kereste türleri uygun marangozluk uygulamaları ile birlikte inşaatlarda kullanılır. İnşaat sektöründe çeşitli kullanım alanları olan kereste ilk önce kesilir ve sonra kullanıma hazır olacak şekilde bekletilir. Kerestelerin kullanım alanları ve üretildikleri hammaddeye bakılarak farklı isimleri vardır. Ahşap çıta bu isimler arasında en bilinenlerden biri olup düz bir çubuk ya da ince tahta olarak bilinir ve özellikle ev dekorasyonunda sık sık kullanılır. Ahşap çıta genel olarak çam kereste hammaddesinden üretilen bir kereste çeşididir. Bir diğer yaygın kereste çeşidi ise silinmiş kereste olarak bilinir. Silinmiş ismi kerestenin üzerindeki kaba pürüzlerin alınmasından gelmektedir. Tek kullanımlık olmayan bu silinmiş keresteler genel olarak ağır işler için kullanılan kerestelerdir. Hammaddesine bakılarak ahşap kereste türleri arasında en çok tercih edilen ürünler çam kereste çeşitleri ve kavak kereste çeşitleri olarak bilinir. Kullanım alanınıza göre en uygun kereste fiyatları ve modelleri için ahşaplar sayfamızı ziyaret ederek fikir edinebilirsiniz.

Kereste Ahşap Çeşitleri Nelerdir?

Kereste ahşap türleri kullanıcılar tarafından kullanım amaçlarına göre farklı farklı tercih edilir. Ülkemizin Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinin güneyinde yetişen bir ağaç olan kızılçam çam kereste çeşitleri arasında önde gelenlerden biridir. Daha çok ev dekorasyonu için kullanılan ürünler rendelenebilir ve cila yapılabilir olanlardır. Bu özelliği ile iç mekân dekorasyon için kullanılmak üzere sıklıkla tercih edilir. Çamdan üretilen 5x10 kereste günümüzde en sık kullanılan kereste çeşitlerindendir. Dış hava şartlarına karşı dayanıklı ve uygun olan çam ağacından elde edilen 10x10 keresteler de sık kullanılan ahşap kereste türleri arasındadır. Kızılçam kereste fiyatı mevsimsel olarak ve satın alınan ürünün kalitesine bağlı değişkenlik gösterir. Fırınlanmış kerestelerin fırınlanma ve kurutma kalitesi de fiyat üzerinde etkili olan faktörlerdendir. Ceviz keresteler, mobilya için tercih edilen kereste türlerindendir. Ceviz ağacından üretilen bu ürün az kıymıklı yapıya sahip olduğu için eğme bükme uygulamalarına elverişlidir. Fabrika kesiminden ilk çıktığı anda pürüzlü bir yapıya sahip olan ceviz kereste, ağaç hammaddesinin üzerinde yer alan damarları ve çatlak yapısı ile basit bir şekilde ayrıştırılabilir. Masif mobilya türleri kayın kereste hammaddesinden üretilir. Mobilya dışında spor ve müzik aletleri ile kontrplak ve parke yapımı gibi alanlarda da sıklıkla tercih edilir. Odun kömürü ve odun katranı yapımı için de kullanılan kayın kereste fıçı sanayisinin de sık sık kullandığı ürünler arasında gelir. Fıçı üretimi için kullanılan herkesin bildiği türlerden biri de meşe kereste türleridir. Yaklaşık olarak 400 çeşit meşe ağacı mevcuttur ve her bölgede yetişmeleriyle ünlüdür. Sert yapılı bir ağaç olduğu bilinen meşenin kereste türleri arasında kayına benzer kullanım alanları da mevcuttur. Gemi ve kayık sanayisinde ahşap kullanılan ürünlerde kullanılan keresteler aynı zamanda odun kömürü ve kapı hammaddesi olarak da kullanılmalarıyla bilinir. Meşe kereste türleri pencere, merdiven ve döşeme kaplaması olarak ev dekorasyonunda da kullanılır. Kereste türleri arasında yer alan gürgen kereste, mobilya için kullanılan ağaçlar arasında bulunur. Ahşap oyuncak üretiminin de bir bölümünün gürgen ağacından yapıldığı bilinmektedir. Gürgen, kereste olarak bakıldığında kaliteli ve dayanıklı kereste türleri arasında yer alır. Maden direği ya da gemi omurgası dış basınca dayanıklı olması gereken kısımlarda sık sık kullanılır. Maun kereste, ağacının ülkemizde çok fazla yetişen bir tür olmaması sebebiyle ithal edilmektedir. Doğrama ve parke gibi amaçlar ile kullanıldığı gibi klasik modern ayrımı yapmadan mobilya kaplama işlemlerinde kullanılır. Ladin kereste ise basit işlenebilir olması sebebiyle iç marangozluk işlemlerinde kullanılır. İyi yapışma ve çivi vidalama özellikleri sebebiyle kutu sandık yapımında da kullanıldığı bilinmektedir.

Kereste Ahşap Kullanım Alanı

Kereste ahşap kullanım alanı olarak bakılırsa karşımıza çok farklı şekillerde çıkar. Bütün ahşap türlerinin kullanım alanı için koşullardan biri kereste fiyatları olarak bilinmektedir. Kullanım için tercih edeceğiniz ıhlamur kereste ya da çam kereste fiyatları bakımından karşılaştırmanız gerekir. Kereste fiyatları haricinde kullanım seçenekleri arasında ilk sırada kullanım hedefi gelir. Kavak kereste, ağacın yapısından dolayı yumuşak ve gevşektir. Sert ve dayanıklı ürün yapımına uygun bir ürün olmayan kavak kereste daha çok kaplama için kullanılan bir kereste çeşididir. Fiziki etkilere dayanıklılığı düşük olmasına karşılık tutkal ile çok iyi bağlanır bu sebeple dış mekân kullanımında değil de daha çok iç mekan için seçilmelidir. Basit kesimi sebebiyle kaplama ve kontrplak üretimi için de tercih edilen bir türdür. Kavak kereste fiyatları bakımında diğer kereste çeşitleri gibi farklılık gösterir. Mevsim ve hammaddeye yakınlık fiyatı etkileyen faktörlerdir. Yumuşak ağaçlar arasında en yaygını olan ıhlamur, kereste olarak da yumuşak bir yapıya sahiptir. Kavak kereste gibi fiziki etkilere dayanma gücü çok düşüktür. Fırınlama sırasında çok çektiği gibi açık havada ve değişken iklim koşullarında çabuk bozulur. Kontrplak üretmek isteyen sanayi kuruluşları için oldukça elverişli bir hammadde olarak bilindiği gibi ayakkabı kalıbı ya da oyma sanatlarına uyumludur. Dış alanda kullanılacak kestane kereste türleri en az çam kereste kadar pozitif sonuç verebilir. Satılık kereste tercihinde kullanım amaçları ön plana çıkacağı için dış mekan kullanımları için çam kereste ya da kestane kereste kullanmak mantıklı olacaktır. Çam kereste fiyatları bakımından öne çıkar ve daha rahat temin edilir. Bahçe masaları, ahşap pergole yapımı ya da ahşap pencere doğramaları için çam kereste türleri sık sık tercih edilen türlerdir. Özellikle meşe kereste türlerine benzemesi ve fiyat bakımından daha avantajlı olması sebebiyle oyun parkları ve park mobilyalarının ahşap seçimlerinde tercih edilir. Dış mekan gibi iç mekanda meşe taklidi olarak bu keresteler kullanılabilir. Ayrıca dış kullanıma uyumlu yapısı sebebiyle çatı kereste fiyatı seçenekleri arasında da ön plana çıkar. Ahşap kerestenin mobilya ve dekorasyon için en iyi çeşidi fırınlanmış kereste olarak bilinir. Fırınlama ile ahşap kereste türlerinin çivi ve vida tutma kapasiteleri de artar. Fırınlama işlemi, kurutulan ahşap kerestelerin rutubet oranı azaldığı için boyama, vernikleme ve cilalama işlemi daha basit bir şekilde yapılır. Fırınlama işlemi yapılan kereste türleri iç mekan tasarımlarında kullanılır. Silinmiş kereste türleri seçiminde dayanıklı ağaç türlerine yönelmek gerekir. Damar önünün boyuna doğru olması ya da kereste yüzeyinde yer almaması gerekir. Parlak bir görüntü ve hoş kokuya sahip olan silinmiş kereste türleri çam ya da ladin gibi ağaçlardan yapılmalıdır. İnşaat kerestesi olarak da bilinen silinmiş kereste türleri ile çatı iskelesi ve tavan döşemesi gibi dayanıklılık gereken alanlarda değerlendirilebilir.

Doğru Kullanım İçin Doğru Kereste Seçimi

Dayanıklı ve uzun seneler kullanılabilecek ürünler için ahşap kereste türleri arasında kullanım amacınıza uyumlu bir ahşap kereste tercih edilmesi gerekir. Ahşap yüksek taşıma gücü olan bir ürün olmasıyla bilinir. Ahşap kereste doğal bir ürün olduğu için doğa koşullarına karşı betondan daha dayanıklı bir üründür. Ayrıca bakımı da basit olan ahşap kereste türleri, kolay takım ve söküm imkânı verdiği gibi bina ya da kullanıldığı alana fazladan yük vermez. Ahşap kereste kullanımı yaparak en yüksek yararı elde etmek için kullanılacak ahşap kereste türüne dikkat etmek gerekir. Dişbudak kereste gibi mobilya ve iç mimari için kullanılması daha yararlı olacak kereste türleri dış mekân ürünleri için kullanılmaması gereken türlerdir. Yapı kerestesi için sarıçam kereste gibi daha güçlü kereste türleri değerlendirilmelidir. Ahşap kereste seçeneklerini inceleyerek kullanım amacınıza en uygun ürünü satın alabilirsiniz.